2020. szeptember 29. kedd - Mihály
Új Start Alapítvány

RomaTehetség.hu

tehetség életpálya nyilvántartó és információs rendszer

Ároktői Karének Műhely

pályázat logók Megvalósító: Polgár Alapítvány

Pályázat: NTP-RHTP-16-0046

Tartalom:
Beszámoló


Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő a Nemzeti Tehetség Program végrehajtásának 2015-2016. évi cselekvési programja alapján nyílt pályázatot hirdetett a "Tehetséges roma, hátrányos helyzetű és halmozottan hátrányos helyzetű fiataloknak szóló tehetséggondozó programok megvalósításának, valamint a tehetségsegítő szolgáltatásokhoz való hozzáféréseinek támogatására". Alapítványunk (Polgár Alapítvány) "Ároktői karének műhely" című pályázata 1 450 000 Ft támogatást nyert el a fenti program keretében. Az ároktői gyerekeknek ének-zenei, tehetséggondozó kórusprogramot szerveztünk. Ezen a szegény, szegregált, borsodi településen a tehetségígéretek fejlesztése nem megoldott. Az ároktői fiatalok eddig nem tudtak igénybe venni tehetséggondozó szolgáltatásokat, de jelen pályázat lehetőséget biztosított a kiemelkedő tehetségek beazonosítására, énekkarba szervezésére és kari műhely elindítására. A zenei műveltség fejlesztésén túl cél volt az együttműködés-, a fegyelem- és a kitartás készségének fejlesztése is. A vegyeskarba járó fiatalok 2017. 06.12-én a Tilos Rádió rendezvényén a Népzene és Roma Napon a Dürer Kertben mutatkozhattak be nagy sikerrel.


Célunk az volt, hogy az ároktői családok részéről felmerült igény, miszerint szükség lenne ének tehetséggondozó programra a településen, megvalósulhasson, az önszerveződő kórus, szakmai vezetést kaphasson. Nagy hiány volt énektanárban, kórusvezetőben, de a másik oldalról a közös éneklésben látta a szülők egy csoportja a fiatalok mozgósításának erejét. Ároktőnek azonban van egy erőssége, a közösség ráadásul roma vezetéssel. Képesek a mozgósításra, az akcióikat úgy alakítják ki, hogy az nem szül belső feszültséget, mert pl. nem kirekesztő. A kórus esetében is az volt a cél, hogy bár cigány zenei és nyelvi alapokra szerveződött a repertoár, mégis nyitott volt a jelentkezés mindenki számára. A tehetségkutató rendezvényen ott voltak roma és nem roma fiatalok is, ahogyan végül a kórus is nemzetiségi szempontból is vegyes lett.Kórusvezetőt találni a pályázati források bevonásával sem lett sokkal egyszerűbb, az elején azt is gondoltuk, hogy nem fog összejönni, hogy valaki rendszeresen, együttműködve a közösséggel fejlesztő munkára vállalkozzon Ároktőn. A szakmai team összeállása Molnár István, Szilvási István és Siroki László bevonásával szintén egy folyamat volt. Az alulról szerveződő közösség, ami fölött nincs intézményi kontroll (lsd. nem iskolai), ahol ki kell alakítani a mindenki számára elfogadható szabályokat, ahol más a narratíva, az alá és fölé rendeltségi viszonyok, ahol elfogadó a közeg, ott mások lesznek a technikák is, pl. a kórus összeállításánál, a repertoár kialakításánál és a fejlesztő munkánál is.Mindezek tehát céljai voltak a pályázatnak, amit sikerült megvalósítani, megszerveződött a kórus, rendszeresen eljárt tehetséggondozó szakember a fejlesztő foglalkozásokra, kialakításra került egy kezdő kórus számára használható repertoár, a projekt végén képesek voltak bemutatni a tudásukat egy idegen közegben, fesztiváli körülmények között, a projekt lezárása után is tovább folytatódik a munka.A Pályázat keretében létrejött tárgyiasult alkotások


Elkészült We are the world című, az USA for Africa nevű jótékonysági supergroup dala, két magyarországi cigány nyelvű kórusátirata. Lovári nyelvet (1. átirat) használják Magyarországon a legtöbben, a vlax cigányok "oláhcigányok", nyelve Ároktőn az asszimilálódott cigányok is ehhez a csoporthoz tartoznak, a nagyszülők még használták ezt a nyelvet. Legelterjedtebb Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és Borsod-Abaúj-Zemplénben, de ezt a nyelvet hallhatjuk a cigány folklór dalokban is leggyakrabban.
A másik legtöbbet beszélt cigány nyelv Magyarországon a beás nyelv (2. átirat), amit balkáni cigánycsoportok beszélnek, elterjedése Baranya megye, a fordítást Orsós Annának köszönhetjük.
A harmadik átirat a Parno Graszt Már nem szédülök a fényben c. dala, ismertségét a 2016-os A Dal c. műsornak köszönheti, cigány folklór alapokra íródott pop szám (3. átirat). A kórusátiratot, ami kifejezetten kezdő felhasználóknak készült Bagi Gyula készítette. A munkát a Roma Tehetségsegítő Közhasznú Egyesület koordinálta.
A 60 órás tanórán kívüli fejlesztésen kívül a 20 fiatal 3 napos tehetséggondozó táborban vehetett részt, ahol az első nyilvános fellépésükre készültek.
A tehetségtábort eredetileg a Miskolci Operafesztiválra időzítettük, azzal a céllal, hogy a gyerekeink felléphessenek pl. flashmob formációban az utcán, de a szakmai vezetése a fesztiválnak ezt a színvonalra hivatkozva a rendezvényhelyszíneken nem engedélyezte. A gyerekek olyan sokat készültek a koncertre, hogy nem lett volna tisztességes velük, ha egy olyan bemutatkozásba kényszerítjük őket, ami nem képes őket tovább motiválni. Közben híre ment az "első magyar cigány kórusnak" és ismeretlenül is meghívást kaptunk a Tilos Maraton Fesztiválra Budapestre, ahol fő műsoridőben a Dürer Kertben kaptunk megmutatkozási lehetőséget.A nyilvános bemutatkozásról készült kisfilmek - YouTube-on megtekinthetőek
  1. Ároktői Kórus - Bodzavirág
  2. Ároktői Kórus - Origo - 2017
  3. Ároktői Kórus - Dürer Kert - Tilos Maraton - 2017
  4. Ároktői Kórus - Keren Savorale Drom
  5. Ároktői Kórus - Van Nekem Egy Anyósom - 2017
  6. Ároktői Kórus - Már Nem Szédülök - 2017
  7. Ároktői Kórus - Si e Luma - 2017


A három napos tábor ideje alatt a kórus Csillebércen készült a fellépésre a Szilvási István és Siroki László vezette Dorco Band közreműködésével. A szoros szakmai program mellet gazdagító programként a csoportnak szervezett külön vetítésen megtekintették a Brazilok c. filmet, budapesti sétán vettek részt és a Tilos Maraton egyéb rendezvényeit élvezhették.A kórus utóélete


Ároktőn megalakult és életben is maradt a kórus, szakmai vezetője sajnos továbbra sincs, alkalmi segítséget tudunk biztosítani a számukra, de ez nem elég a fejlezstéshez, fejlődéshez. Ennek ellenére a kórus erős közösséggé alakult és rendszeresen gyakorolnak és próbálnak, fellépésekre is járnak.Továbbra is várjuk, olyan szakember jelentkezését, aki ezt a csupaszív kórust a szárnyai alá venné!
Bejelentkezés

e-mail cím:


jelszó:


Civil Díj 2016 - Legnagyobb hatású projekt

Civil Díj 2016 - Legnagyobb hatású projekt

Ároktői Karének Műhely

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett NTP-RHTP-16-0046 kódszámú pályázati támogatásból valósult meg.

Tovább az Ároktői Karének Műhely oldalára

pályázat logók

Zenei Műhely - 2016

Részben az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett NTP-RHTP-15-0056 kódszámú pályázati támogatásból valósult meg.

Tovább, a Zenei Műhely oldalára

pályázat logók

Irány a felsőoktatás

Az "Irány a Felsőoktatás" weboldal részben az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett NTP-FTH-15-0012 - Irány a Felsőoktatás című kutatás pályázati támogatásából valósult meg.

Irány a felsőoktatás weboldala

pályázat logók

RomaTehetség Tábor - 2015

A Roma Tehetség Tábor 2015 részben az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett NTP-RTP-14-0043 kódszámú pályázati támogatásból valósult meg.

pályázat logók

Online futball tehetségkutató

A Polgár Alapítvány kifejlesztett egy online tehetségkutatót, ahová bárki jelentkezhet, függetlenül attól, hogy hol lakik..

A Pályázat teljes anyaga ide kattintva olvasható.

Regisztráció

Facebook

Facebook

Csatlakozz hozzánk!
Támogasd céljainkat
egy Lájkkal!

Sigma WebDirector pro by VLG Multimedia